Iedereen wil een padelbaan, maar hoe financier je die?

De padelsport groeit als kool. De KNLTB verwacht dat Nederland over enkele jaren 140.000 padellers telt. Met name tennisverenigingen, maar ook andere sportclubs en bedrijven overwegen vroeg of laat een padelbaan aan te laten leggen. Dat vraagt om een flinke investering, eentje die zich uiteindelijk dubbel en dwars terugbetaalt. Wij van Sport76 Productions helpen je graag op weg met de financieringsmogelijkheden. Op deze pagina leggen we je uit wat de diverse mogelijkheden zijn.

Overheid subsidiepotjes

Tennisverenigingen kunnen voor het aanleggen van een padelbaan een subsidie aanvragen bij de overheid. Deze subsidie heet de Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Het subsidiebedrag is 20 procent van de kosten voor de bouw, het beheer en onderhoud van de padelbaan en de aanschaf en het onderhoud van de bijbehorende sportmaterialen. Die laatste kostenpost gaat van medailles tot schoonmaakkosten. De aanvraag moet minimaal 5.000 euro zijn. Kijk voor meer informatie en de aanvraag hier!

Daarnaast kun je als club nog een aanvullende subsidie aanvragen, als je bij de aanleg van de padelbaan rekening houdt met energiebesparing, duurzaamheid, CO2-uitstoot en toegankelijkheid voor padellers met een handicap. Dit kan zorgen voor nog eens 10 procent extra subsidie. Klik hier om te zien of jij met jouw plan in aanmerking komt voor deze extra subsidie.

Het is ook een goede optie om de samenwerking met de gemeente te zoeken. Dat deed bijvoorbeeld LTC Triomf uit Bergschenhoek. “We hebben gevraagd of zij mee wilden denken. Ze vonden het een goed initiatief, dat ook paste binnen hun beleidsplannen. We hebben daardoor extra subsidie gekregen”, vertelt voorzitter Joost Oudshoorn. De moeite van het proberen waard!

Vanuit de club

Obligatie
Dit kan zeker ook een goede financieringsmogelijkheid zijn. Zeker als daar goede kartrekkers achter zitten en er veel betrokken leden zijn. Los van de clubliefde is het een lucratieve manier van beleggen. Vergelijk het maar eens met de lage spaarrentes.

Mensen die een obligatie kopen, voelen een extra binding met de vereniging. Daarnaast hoef je de lening niet vanaf de eerste maand terug te betalen. Bij sommige clubs wordt in de eerste vijf jaar alleen de rente betaald.

Hoe pak je dit aan?
Het is handig om vooraf de stemming te peilen, dan heb je gevoel bij de interesse in obligaties. Vervolgens stel je een duidelijke business case op, met daarin onder meer een beschrijving van de risico’s. Dan kunnen leden een weloverwogen keuze maken. Juridisch kaart je de constructie af in een prospectus. Dit deel je vervolgens met de leden. Als je wilt kunnen we je meer vertellen over een succesvolle introductie van een obligatie, waarbij je in no-time het benodigde bedrag bij elkaar krijgt…

ClubCollect

Financiële zaken regel je bijvoorbeeld via ClubCollect. Het kan het ook met een Excelmodel of Googleformulier, alleen geeft ClubCollect een veel professionelere en daarmee vertrouwde uitstraling. Belangrijk als je grotere bedragen nodig hebt (zoals € 1.000,- per lid).

Patrick Gierveld van ClubCollect legt uit wat hun toegevoegde waarde is. “Wij kunnen verenigingen die een padelbaan willen aanleggen voor een groot deel ontzorgen. Zo kunnen we beginnen met een onderzoek, waarmee we uitzoeken hoeveel vraag er onder de leden is naar padelbanen. En wat voor effect het aanleggen van een padelbaan op het ledenaantal heeft.” Daarnaast maakt ClubCollect een online formulier aan, om de obligaties te  verkopen. Als de verkoop is gestart kan een vereniging in één oogopslag alle data en informatie vinden in een handzaam dashboard.

ClubCollect zorgt voor een widget, een digitale toepassing voor op je website. Je kunt als vereniging zelf bepalen welke informatie daar te zien is: denk aan het aantal verkochte obligaties, het doel van de inzameling en natuurlijk de betaalknop.

Vervolgens is het een kwestie van communiceren. Via de digitale kanalen van de vereniging, maar ook een ouderwetse brief. Dan gaat het vanzelf rondzingen

Certificaten

Tennisvereniging Loon op Zand koos voor een andere vorm van geld lenen bij de leden en verkocht certificaten. Voor 1.000 euro kon ieder lid een certificaat kopen, die in tien jaar tijd terugbetaald wordt. Sommigen kochten er wel tien. “Elk jaar trekken wij tien willekeurige certificaatnummers bij de algemene ledenvergadering en die betalen we dan terug”, vertelt Daan Bressers, penningmeester van de club. Padel heeft de toekomst!
“We hebben onze leden in dit proces meegenomen, ze het belang van padelbanen voor de toekomst van onze club uitgelegd. 95 procent was enthousiast.”

De club koos voor een rente van 3 procent. “Dat vonden wij een mooi percentage. Het is misschien lager dan bij een belegging, maar wij spreken dan ook vooral mensen aan die een binding met de club voelen en iets met padel hebben.”

Eenvoudig
De benodigde 100.000 euro werd zo al snel opgehaald. “Binnen een paar weken. Wij zijn heel tevreden over deze manier van geld lenen. Het is een eenvoudige optie.”

Alternatieven

Een andere optie voor financiering is een zakelijke lening. Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) kan garantstaan voor een lening voor de aanleg, bouw, renovatie of aankoop van jouw accommodatie. Voor een hogere lening kun kijken naar een combinatie tussen SWS en je gemeente.

Dick Zeegers is de directeur van SWS. “Voor wij een aanvraag accepteren, stellen wij een haalbaarheidsrapport op. Daarin toetsen wij of een vereniging redelijkerwijs in staat moet zijn om de lening af te lossen. Als een vereniging honderd leden heeft en uitgaat van een stijging naar duizend, dan kun je daar je vraagtekens bij zetten.” SWS werkt met 93 procent van de Nederlandse gemeenten samen. De stichting staat zelf borg voor maximaal 250.000 euro. Via www.sws.nl kun je een borgstelling aanvragen.

Sponsoring
Daarnaast kun je denken aan het zoeken van sponsoren. Zo kreeg LTC Triomf bij de aanleg van de derde, vierde en vijfde padelbaan de financiering rond dankzij sponsoren die vooruitbetaalden. “Voor een periode van drie jaar. Die sponsoren hebben het hele bedrag voor die jaren in één keer betaald.”, vertelt de eerdergenoemde Joost Oudshoorn.

KNLTB
De tennisbond KNLTB heeft tien accountmanagers door heel Nederland, die klaarstaan om als sparringpartner van de tennis- en padelverenigingen te fungeren. Ze kijken met je mee en geven advies, vertelt Frank Neering, programmamanager padel namens de KNLTB. “Over welke vorm van financiering bij jouw vereniging past. Je kunt met al je vragen over dit thema terecht bij jouw accountmanager.

Contact