Hoe zit het met vergunningen voor het aanleggen van een padelbaan?

Om een padelbaan aan te leggen  is een vergunning nodig. De bouw van een padelbaan is namelijk een bouwwerk is hiervoor is de bouwregelgeving van toepassing. Het bouwen van een padelbaan is dan ook vergunningplichtig. Laat je er niet van weerhouden om een padelbaan aan te willen leggen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Heb je vragen over vergunningen voor het aanleggen van een padelbaan? Neem gerust contact met ons op.

Contact

Onderzoek naar geluid- en lichthinder

Ligt jouw vereniging dicht bij de bebouwde kom, dan kunnen omwonenden geluid- en/of lichthinder ervaren.
Onderzoek naar de eventuele geluids- en/of lichthinder voor de gewenste locatie van de nieuw padelbaan is van belang. Ga ruim van tevoren in overleg met de gemeente voor de benodigde informatie. Ook is het belangrijk de omwonenden in een vroegtijdig stadium te betrekken.

In regelgeving werd in eerste instantie ervan uitgegaan dat padel ongeveer hetzelfde geluidsniveau geeft als tennis. Het slaan van de bal en het raken van het glas of hek maakt in werkelijkheid meer geluid. Ook werkt de kooi als een versterkende klankkast.

Zo blijkt dus dat padel zo’n 10 decibel meer geluid produceert dan tennis. Dat is meer dan je misschien denkt, padel heeft een geluidsbronvermogen van 91dB.

De ligging en lokale situatie zoals bomen, (club)gebouwen of andere geluiden van bijvoorbeeld een snelweg zijn van invloed op het totale geluid en licht dat van een sportpark afkomt. Het aanleggen van padelbanen is maatwerk, een akoestisch onderzoek en lichtonderzoek is dan ook essentieel. Hierbij kijk je dan meteen naar de maatregelen die je kunt nemen om de eventuele hinder te beperken.

Altijd een bouwvergunning nodig om een padelbaan aan te leggen.

Voor de aanleg van een padelbaan moet altijd een vergunning worden aangevraagd. Dit is veelal bij de gemeente maar kan in sommige gevallen ook bij de provincie nodig zijn.

Als eerste controleer je het bestemmingsplan van de geplande locatie.

Op www.omgevingsloket.nl kun je vooraf een vergunningencheck doen. Je geeft dan aan waar je een padelbaan wilt gaan aanleggen (aangegeven met het kadastrale nummer van het perceel). Op basis van deze check weet je meteen of je bij de gemeente of de provincie moet zijn voor de aanvraag.

Bij de aanvraag van een vergunning krijg je vragen als:

  • Wat zijn de voorwaarden van de padelbaan (hoogte, verlichting, bouwen)?
  • Welke informatie moet ik aanleveren bij de vergunningaanvraag voor een padelbaan? (denk aan: lichtonderzoek, akoestisch onderzoek, constructieberekeningen, ecologisch onderzoek en soms zelfs archeologisch of explosievenonderzoek).
  • Wat is de doorlooptijd van een aanvraag?

De constructieberekeningen van de aannemer moeten altijd voldoen aan het bouwbesluit. Hiervoor is ‘Richtlijn Constructieberekening Padelkooien’ opgesteld.

De gemeente hoort de bouwregelgeving te controleren en ook of opdrachtgevers zich aan de regels in het Bouwbesluit houden, vanaf de vergunningaanvraag tot de oplevering van het bouwwerk.

De aannemer is altijd verplicht te bouwen conform het bouwbesluit en het naleven hiervan.

Papier versus praktijk

Leveranciers en aannemers die padelbanen bouwen moeten, voordat zij kunnen bouwen, hun eigen specifieke kooi (er zijn diverse typen kooien) en speelondergrond laten testen door een erkend testinstituut. Wanneer de padelbanen voldoen aan de normen volgt een vermelding op de zogenoemde ‘sportproductenlijst’ van NOC*NSF.

Bij oplevering van een nieuw aangelegde padelbaan vindt een keuring plaats door een externe, gecertificeerde keuringsinstantie, op basis van de normen. Deze keuring wordt uitgevoerd door Kiwa ISA Sport. Pas nadat deze verplichte keuring heeft plaatsgevonden, mogen er op de padelbaan officiële competities en toernooien worden gespeeld.

Bouwers van padelbanen en hun opdrachtgevers hebben in de afgelopen jaren geconstateerd dat gemeenten vergunningaanvragen zeer uiteenlopend behandelen. De belangrijkste constatering is dat een eenduidig beoordelingskader ontbreekt.

Uit recent eigen onderzoek van Sport76 is gebleken dat wat op papier wordt ingediend vaak niet overeenkomt met wat er in de praktijk wordt gebouwd. We maken ons graag hard voor een betere handhaving hierop. De negatieve gevolgen voor de marktwerking, maar veel belangrijker nog de duurzaamheid van de kwaliteit van de gebouwde padelbanen moeten gewaarborgd worden. Wat ons betreft de enige manier om langjarig veel speelplezier te kunnen hebben van je padelbaan!

Meer weten over het succesvol aanleggen van padelbanen? Neem vrijblijvend contact op met Gerben Wichgers: 06-12477208 / gerben@sport76productions.nl.

Je kunt ook onze 10-tips voor het aanleggen van een padelbaan downloaden.